• Indukcijska zanka
 • Dostop za invalide
 • Brezžičen internet dostop
 • Varna točka
 • Garderobe na ključ
 • Dvigalo
 • Elektronska lupa

Koledar prireditev

5. MARIBORSKI MARATON POZITIVNE PSIHOLOGIJE

Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica - življenje po smrti partnerja: brezplačno spletno predavanje

5. MARIBORSKI MARATON POZITIVNE PSIHOLOGIJE
Vabljeni na 5. mariborski maraton pozitivne psihologije, ki ga pripravlja Pozitivna psihologija za boljše življenje. 5. maraton ponuja 4 brezplačna spletna predavanja.

Predavanja si lahko ogledate vsako soboto med 27. novembrom in 18. decembrom ob 18:00 prek spleta.

ORIS PREDAVANJ

sobota, 4. december 2021, ob 18.00

Erica Johnson Debeljak
Naša civilizacija odriva smrt, bolečino, žalovanje na rob. Čustvena izguba je po navadi prepletena z drugimi izgubami, predvsem izgubo ekonomske ali socialne varnosti. Kdor poskuša po smrti bližnjega preživeti in znova zaživeti, se sooča z vprašanjem, ali s tem ne izdaja umrlega. Položaj žensk, ki ostanejo same, potrjuje, da nas še zmeraj določajo patriarhalni vzorci.
​Erica Johnson Debeljak je pred petimi leti izgubila moža Aleša Debeljaka. Zdaj je napisala knjigo, ki je ganljiva in neizprosno odkrita osebna zgodba o obupu, a tudi neustavljivi želji po življenju. Pripoved o svoji bolečini in svojem novem položaju v družbi je umestila v sijajno analizo vloge vdov nekoč in danes. Pravi, da ji je pisanje pomagalo preživeti. Sedaj njen zapis pomaga drugim, ki so ostali sami in se počutijo odrinjene, prejela je mnogo pisem podpore in zahval.
Vprašanja, na katera bo odgovorila:
 • Kaj lahko naredimo, kot družba in posamezniki, da ne bi prebolevanja izgube še oteževali?
 • Kako se je mogoče pobrati po tako celoviti izgubi?
 • Kako lahko gresta želja po življenju in ohranjanje spomina na umrlega z roko v roki?
 • Koliko pritiska na ženske okolje in koliko se ženske samoomejujejo?
 • Kako ravnati, da s svojo iskrenostjo ne prizadenemo drugih?
Erica Johnson Debeljak je rojena leta 1961 v San Franciscu. V mladosti se je preselila v New York City, kjer je prejela diplomo v francistiki pri Columbia University in magisterij v ekonomiji pri New York University. Leta 1993 je sledila svoji ljubezni, pesniku Alešu Debeljaku (1961-2016) v Slovenijo, kjer je razvila bogato kariero kot pisateljica, publicistka in prevajalka.
Prvo knjigo esejev z naslovom Tujka v hiši domačinov je objavila leta 1999. Sledile so knjige: Srečko Kosovel: Pesnik in jaz (Študentska založba, 2004), zbirka kratkih zgodb Tako si moj (Mladinska knjiga, 2007), memoar Forbidden Bread (North Atlantic Books, 2009, Prepovedani kruh, Modrijan, 2010) ter romana Antifa Cona in Tovarna koles (Modrijan, 2012 in 2015). Prav tako je sourejala in prispevala poglavitni esej k  nenavadnem in ganljivem tributu za svojega preminulega moža, Saj grem samo mimo: Razglednice Aleša Debeljaka (Mladinska Knjiga, 2018). Leta 2021 je objavila knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica, ki je takoj prevzela bralce in postala uspešnica. 

BREZPLAČNA PRIJAVA

Datum dogodka: sobota, 4.12.2021 ob 18:00

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.