Zadnje novice

Spodbujanje branja

Spodbujanje branja

 SLIKA POEZIJE 

Za vas smo pripravili fotografski natečaj z naslovom SLIKA POEZIJE.

Organizacija UNESCO je leta 1999 razglasila 21. marec za svetovni dan poezije. Dan poezije se proslavlja širom sveta. Slovenci smo s poezijo stkali posebno vez. V preteklosti je bila neločljivo povezana z oblikovanjem slovenske narodne identitete in jezika. Slovenci ostajajmo narod poezije, zato vas tudi mi vabi k ustvarjanju.

Včasih nam pisanje ne gre. Takrat se duša in srce zazreta v lepoto in ne potrebujeta nobenih besed.

Če bi poezijo uzrli v prizoru, kako bi izgledala?

Če bi jo morali fotografirati ali samostojno naslikati, kako bi jo upodobili?

Kaj vas v naravi, v življenju, med odnosi spomni na poezijo?

Vabimo vas, da nam tokrat poezijo fotografirate. 

Fotografije lahko pošljete do vključno 10. maja 2021.
Rezultate natečaja bomo razglasili 28. maja na Svetovni dan sonca.

Tudi sonce je poezija. Dnevno nas oskrbuje s svetlobo in toploto, brez njega si življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj, sploh ni mogoče zamisliti in tudi svet brez poezije ni mogoč, saj jo ustvarjamo vsak dan, ne da bi se tega sploh zavedali.


POGOJI SODELOVANJA


 OKUSIMO BESEDO 


Okusimo besedo je bralna značka za odrasle, namenjena spodbujanju in uveljavljanju branja in bralne kulture. Kriterija pri izboru literature za bralno značko sta predvsem kakovost besedila in aktualnost gradiva, ki zajema različne žanre, stroko in leposlovje. Knjige so prosto dostopne in na razpolago tudi bralcem, ki v projektu ne sodelujejo aktivno.

Posebej vabimo k branju elektronskih knjig, ki so na seznamu posebej označene, in oddaji obrazca v elektronski obliki. Za udobnejše branje si lahko pri nas izposodite bralnike.

 Okusimo besedo 2020/2021 - kazalka 
 Okusimo besedo 2020/2021 - zgibank

 

 ŠPORTNA BRALNA ZNAČKA 

Branje, telesna aktivnost in pisanje so trije stebri uspešnega boja proti stresu, tesnobi, depresiji in drugim težavam.

Vabimo vas, da se pridružite Športni bralni znački.

K branju vabimo vse člane knjižnice, starejše od 15 let. Lahko sodelujejo v Knjižnici Domžale in v krajevnih knjižnicah.

Bralci, ki bodo prebrali 3 knjige s seznama ter oddali izpolnjeno zloženko, bodo prejeli priznanje in simbolične nagrade.

Nekaj izžrebancev bo prejelo lepe nagrade, ki jih bo prispevala Hiša na travniku - hiša športa, zdravja in dobrega počutja iz Doba pri Domžalah.

Brali bomo od 23. septembra 2020 do 30. aprila 2021, maja pa sledi zaključek s podelitvijo nagrad in priznanj.

Želimo vam veliko bralnih in športnih užitkov in seveda veliko zdravja.

 ŠPORTNA BRALNA ZNAČKA - ZGIBANKA 
 ŠPORTNA BRALNA ZNAČKA - KAZALKA 


 SOTOČJA ZNANJA IN KULTURE 

Za vas smo v sodelovanju s Knjižnico Medvode ter splošnimi knjižnicami osrednje-slovenskega območja pripravili tudi bralno značko za odrasle SOTOČJA ZNANJA IN KULTURE.

Bralna značka poteka do konca aprila 2021.

Za opravljeno bralno značko je potrebno prebrati pet knjig.

Na e-naslov prireditve@dom.sik.si napišite:
* svoje podatke /ime, priimek, kontakt/,
* avtorja in naslov knjige, ki ste jo prebrali, ter
* misel o knjigi, ki se vam je najbolj vtisnila v spomin.

SEZNAM GRADIVA


 ZGODBE MOJEGA KRAJA -
Spomini na šolske dni 


Knjižnica Domžale vabi k udeležbi na literarnem natečaju Zgodbe mojega kraja: spomini na šolske dni, ki ga razpisuje Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije. Natečaj za najboljšo zgodbo bo potekal od 1. aprila do 1. septembra 2021.

Če ste dopolnili 60 let in radi pišete, vas vabimo, da nam do 1. septembra 2021 pošljete kratko, resnično zgodbo povezano s spomini na šolske dni v vašem kraju ali drugod po Sloveniji. Morda se spominjate sami ali pa je vašo pozornost vzbudila zanimiva pripoved, stare fotografije, zapiski. Zaželeno je, da priložite tudi kakšno fotografijopovezano z zgodbo, ni pa pogoj za sodelovanje.

POGOJI SODELOVANJA


 BRALNE POSLASTICE 

Prost dostop do gradiva ter gibanje in zadrževanje v prostorih knjižnice zaenkrat ni mogoče. Zaradi te omejitve smo za vas pripravili BRALNE POSLASTICE – v vseh naših knjižnicah vas v zaprtih vrečkah čaka gradivo. Označili smo, kakšen žanr se skriva v vrečki. Za otroke smo navedli starost in okvirno temo vsebine. Pripravili smo knjige, revije in DVD-je. Vrečko vam izposodimo, gradivo pa boste vrnili kot običajno – v Domžalah v vračalnik, v krajevnih knjižnicah pri knjižničarki.

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.