Zadnje novice

Spodbujanje branja

Spodbujanje branja

 MISLI SRCA - Te vesele misli 

Za vas smo pripravili natečaj za najboljše izreke z naslovom MISLI SRCA.

Na natečaj lahko prijavite največ tri prispevke v obliki kratkega izreka, misli, humorne izjave, rime …, ki naj se nanašajo na kulturo, branje, knjigo, pesnika Franceta Prešerna, praznike, veselje, optimizem, upanje.

K sodelovanju vabimo vse, ki radi pišete in pesnite in želite z nami deliti pozitivne vibracije. Sodelujte z nami v širjenju pozitivnega duha. 

Prispevke, ki naj bodo vaše avtorsko delo, pošljite na e-naslov prireditve@dom.sik.si do 8. februarja 2021 /Prešernov praznik/. Ne pozabite dopisati imena in priimka.  

Komisija bo izmed vseh poslanih literarnih prispevkov izbrala 8 najboljših, ki jih bomo razstavili v Knjižnici Domžale ter jih objavili na spletni strani.

Najboljši literarni prispevki bodo nagrajeni s simboličnimi nagradami.


 OKUSIMO BESEDO 


Okusimo besedo je bralna značka za odrasle, namenjena spodbujanju in uveljavljanju branja in bralne kulture. Kriterija pri izboru literature za bralno značko sta predvsem kakovost besedila in aktualnost gradiva, ki zajema različne žanre, stroko in leposlovje. Knjige so prosto dostopne in na razpolago tudi bralcem, ki v projektu ne sodelujejo aktivno.

Posebej vabimo k branju elektronskih knjig, ki so na seznamu posebej označene, in oddaji obrazca v elektronski obliki. Za udobnejše branje si lahko pri nas izposodite bralnike.

 Okusimo besedo 2020/2021 - kazalka 
 Okusimo besedo 2020/2021 - zgibank

 

 ŠPORTNA BRALNA ZNAČKA 

Branje, telesna aktivnost in pisanje so trije stebri uspešnega boja proti stresu, tesnobi, depresiji in drugim težavam.

Vabimo vas, da se pridružite Športni bralni znački.

K branju vabimo vse člane knjižnice, starejše od 15 let. Lahko sodelujejo v Knjižnici Domžale in v krajevnih knjižnicah.

Bralci, ki bodo prebrali 3 knjige s seznama ter oddali izpolnjeno zloženko, bodo prejeli priznanje in simbolične nagrade.

Nekaj izžrebancev bo prejelo lepe nagrade, ki jih bo prispevala Hiša na travniku - hiša športa, zdravja in dobrega počutja iz Doba pri Domžalah.

Brali bomo od 23. septembra 2020 do 30. aprila 2021, maja pa sledi zaključek s podelitvijo nagrad in priznanj.

Želimo vam veliko bralnih in športnih užitkov in seveda veliko zdravja.

 ŠPORTNA BRALNA ZNAČKA - ZGIBANKA 
 ŠPORTNA BRALNA ZNAČKA - KAZALKA 


 SOTOČJA ZNANJA IN KULTURE 

Za vas smo v sodelovanju s Knjižnico Medvode ter splošnimi knjižnicami osrednje-slovenskega območja pripravili tudi bralno značko za odrasle SOTOČJA ZNANJA IN KULTURE.

Bralna značka poteka do konca aprila 2021.

Za opravljeno bralno značko je potrebno prebrati pet knjig.

Na e-naslov prireditve@dom.sik.si napišite:
* svoje podatke /ime, priimek, kontakt/,
* avtorja in naslov knjige, ki ste jo prebrali, ter
* misel o knjigi, ki se vam je najbolj vtisnila v spomin.

SEZNAM GRADIVA


S KNJIGOV LEPŠI SVET - NATEČAJ KAMIŠIBAJ

»Kamišibaj navdihuje, prebuja, ozavešča, nemalokrat nas nostalgično vrne v otroški čas; je umetnost, ki jo začutimo s srcem. Kamišibaj je od ljudi za ljudi, zato rad potuje.« 
Boštjan Oder, predsednik Društva kamišibaj Slovenije

Letošnji festival Kamišibaj pod slamnikom bo zaradi aktualnih razmer v državi potekal malo drugače. Festivalski dan bo premaknjen na pomladni čas. V tednu splošnih knjižnic bo v skladu s priporočili NIJZ, oz. če bodo razmere to dovoljevale, izveden le spremljevalni program.

 

Vse ljubitelje kamišibaja vabimo k sodelovanju na natečaju za kamišibaj predstave na temo S knjigo v lepši svet.  


POGOJI SODELOVANJA BRALNE POSLASTICE 


Prost dostop do gradiva ter gibanje in zadrževanje v prostorih knjižnice zaenkrat ni mogoče. Zaradi te omejitve smo za vas pripravili BRALNE POSLASTICE – v vseh naših knjižnicah vas v zaprtih vrečkah čaka gradivo. Označili smo, kakšen žanr se skriva v vrečki. Za otroke smo navedli starost in okvirno temo vsebine. Pripravili smo knjige, revije in DVD-je. Vrečko vam izposodimo, gradivo pa boste vrnili kot običajno – v Domžalah v vračalnik, v krajevnih knjižnicah pri knjižničarki.

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.