Razstava - dvorana

Peče, rute in avbe

razstava pokrival slovenskih žena in razstava fotografij

PEČE, RUTE IN AVBE

V Knjižnici Domžale smo v sodelovanju s Tržiškim muzejem in KD Folklorna skupina Karavanke pripravili na ogled izjemno lepo razstavo z naslovom Peče, rute in avbe: pokrivala slovenskih žena. Razstavo smo pripravili v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki se letos odvija v času od 17. – 26. maja. Projekt prek pestrega kulturnega dogajanja povezuje vse prebivalce Slovenije in zamejstva in izpostavlja kulturni ter družbeni pomen ljubiteljske kulture v naši državi. S Tednom ljubiteljske kulture osveščamo in pod enotno podobo predstavljamo vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo.

Razstava  bo na ogled do sredine avgusta. Zahvaljujemo se avtorju razstave dr. Bojanu Knificu, kustosu Tržiškega muzeja, priznanemu slovenskemu etnologu, in Dani Meglič, ki je pomagala razstavo postaviti.

Danes pri nas le še redko vidimo ženske z ruto na glavi, a še pred tridesetimi leti je bila ruta predvsem na podeželju povsem običajen kos garderobe. Če pogledamo še dlje v zgodovino, je takrat veljala oblačilna norma, ki je velevala, da so morale biti kmečke žene po poroki v javnosti zakrite. Še manj nam je dandanes poznana peča, ki sodi k ženskemu kostumu v folklornih skupinah; marsikdo tega izraza niti ne pozna več. Namen razstave je ljudem prikazati, kaj peče sploh so, saj so bile na Slovenskem mnogo bolj razširjene kot avbe, ki jih nekako jemljemo za najbolj slovensko pokrivalo. Na ogled smo postavili tudi rute, ki so sicer mnogo bolj poznane.

 

Razstava je obogatena s slikovnim gradivom in besedilom, ki obiskovalcu podrobneje razloži, kaj so peča, ruta in avba, kako so jih zavezovali in v katerem časovnem obdobju so ta pokrivala prevladovala. Zanimivo je tudi to, da so nekdaj ženske rute snele le za fotografiranje, zato na starih fotografijah ne vidimo žensk z rutami, razen starejših, ki jih niso snele niti takrat.

 

Danes si težko predstavljamo, da je bilo v izdelavo tako lepih primerkov peč, kot jih lahko občudujete na razstavi, vloženega tudi do petsto ur veziljskega dela. Mnoge so krašene s klekljano čipko in v nekaterih je lahko tudi do 15 metrov take čipke.

 

Toplo vabljeni v knjižnico na ogled čudovite razstave.


BRANJE V NARAVI

V okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki se letos odvija od 17. – 26. maja, smo v Knjižnici Domžale pripravili tudi fotografsko razstavo, ki bo na ogled do konca junija. Na fotografijah so knjige postavljene v drug prostor, kot smo ga sicer vajeni. V naravo. Razstavljene so tudi zmagovalne fotografije poletnega fotografskega natečaja Branje v naravi. 

Ljubiteljska kultura bogati vse nas, zato vabljeni na ogled razstave. 

avtorji razstavljenih fotografij: 

  • Kristina Galun,
  • Nataša Žerjav,
  • Piotr Skrzypiec,
  • Peter Rojc,
  • Ajda Kankaraš

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.