Koledar dogodkov

Pravljična urica s terapevtskim učinkom
Dogodki in prireditve Za otroke

Pravljična urica s terapevtskim učinkom

pravljična urica za otroke od 5. do 9. leta starosti

Knjižnica Domžale, 19. 03. 2024 17:00 - 18:00
Izvozi dogodek

Pravljice so hrana za otrokov notranji svet, njegova čustva in občutja. Glavni cilj pravljičnih uric je, da otroci krepijo občutek varnosti, sposobnosti, predvsem pa notranji občutek, da zmorejo. Pravljice imajo dragoceno vrednost za otrokov celostni razvoj ter pozitivne učinke na razvoj otrokovih možganov. Ko beremo skupaj z otroki, se krepi vez med otrokom in odraslim, bogati svoj besedni zaklad, razvija empatijo, domišljijo, razvija govor.

Otroci zelo težko izrazijo z besedami, kako se počutijo. Njihovo odraščanje je zaznamovano tudi z različnimi stiskami in težavami (ločitev staršev, izguba bližnje osebe, prepir s prijateljem iz vrtca/šole, izguba hišnega ljubljenčka ...).

Namen pravljic s terapevtskim učinkom je, da otroku pomaga ubesediti njegovo počutje. Moč terapevtske pravljice je v besedišču, ki skriva način, kako se soočiti z določeno stisko. Kaj naredi medved, ko se skrega z veverico? Kako delfinček sprejme, da sta se mami in oči ločila? Kaj naredi osamljena roža? Preko terapevtskih pravljic otrok izraža tako prijetna kot neprijetna čustva. Terapevtske pravljice bodo otroka opolnomočile ter mu dale vedeti, da je sposoben, da zmore, da ni edini z neko težavo in da obstaja rešitev za vsak problem.

Urice potekajo tako, da iz zbirke knjig s terapevtskimi pravljicami izberem pravljico. O prebrani pravljici se pogovorimo. Vsak otrok ima možnost povedati, kako se počuti, kako je doživel prebrano pravljico ... Nato vsebino zgodbice narišemo ali pa izrazimo na kakšen drug način - npr. s plesom, gibi, ustvarjanjem iz plastelina ...

Pravljične urice s terapevtskim učinkom so namenjene otrokom od 5.-9. leta starosti.

Obvezna je predhodna spletna prijava.

SPLETNA PRIJAVA

 


Bobri na potepu

16. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo potekal med 16. marcem in 6. aprilom 2024.

Festival Bobri je ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga prirejajo že od leta 2009. V sklopu festivala vsako leto otrokom in mladim ponudijo izbor kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni.

Tema letošnje edicije so Prepletanja. Ob tej temi se bomo spraševali, kako gradimo odnose drug z drugim. Razmišljali bomo o načinih kako se lahko povezujemo in sklepamo vezi.

Že deveto leto se Bobri podajajo tudi na potep v Domžale. Vabljeni!