Prilagodi stran slabovidnim uporabnikom Prilagodi stran dislektikom Ravnilo

Navigacija

Dejavnosti in projekti

... za odrasle

E bralna značka za odrasle

BRANJE V OBLAKU je projekt, s katerim želimo:

 • spodbujati bralno kulturo,
 • omogočiti branje na različnih digitalnih napravah in s tem omogočiti branje kjerkoli in kadarkoli,
 • razvijati refleksijo o prebranem,
 • povečati izposojo e-knjig,
 • povečati prepoznavnost portalov in e-okolij, ki ponujajo e-knjige.

PRAVILA SODELOVANJA

Kdo lahko sodeluje? Člani Knjižnice Domžale, starejši od 15 let.

Kje lahko sodelujete? Po vsem svetu.

Kakšna so pravila? Na e-mail eknjiznica@dom.sik.si pošljite svoje podatke (ime in priimek, članska št.) s pripisom: sodelovanje v projektu Branje v oblaku. V letošnjem letu lahko izbirate poljubne knjige z dveh portalov: /portal BIBLOS in portal EBSCO/. Povezave in navodila obeh portalov najdete na www.knjiznica-domzale.si.

Koliko časa traja projekt? Od 20. novembra do 17. septembra.

Po vsaki prebrani knjigi morate poslati na eknjiznica@dom.sik.si (to lahko storite kar preko e-obrazca):

 • vaše podatke,
 • naslov in avtorja knjige,
 • ime portala, preko katerega ste si izposodili e-knjigo (BIBLOS ali EBSCO),
 • na kateri napravi ste brali,
 • vašo oceno knjige: 1- priporočam, 2- zadržan, 3- odsvetujem,
 • krajšo vsebino knjige ali nekaj misli, ki so vas ob branju prešinile. Od vsakega udeleženca bomo namreč na naši spletni strani objavili vsaj eno misel ali povzetek v obliki t. i. knjižnega twitta, zato napišite, ali dovolite, da so pod objavljenim povzetkom navedeni vaši podatki, inicialke ali pa želite ostati anonimni. morebitne opombe/opažanja o branju na digitalnem nosilcu.

Bralci, ki bodo prebrali najmanj 10 e-knjig, bodo prejeli priznanje in nagrado.

Dodatne informacije: Helena Dakič Prelc, vodja projekta

Okusimo besedo

Okusimo besedo je bralna značka za odrasle, namenjena spodbujanju in uveljavljanju branja in bralne kulture. Kriterija pri izboru literature za bralno značko sta predvsem kakovost besedila in aktualnost gradiva, ki zajema različne žanre, stroko in leposlovje. Knjige so prosto dostopne in na razpolago tudi bralcem, ki v projektu ne sodelujejo aktivno.

Več informacij o projektu lahko najdete tukaj ali pa povprašajte pri vašem knjižničarju.

... za otroke in mladino

Križ Kraž

Križ Kraž je kviz meseca v dveh različicah: za otroke stare od 6 do 9 let in za otroke starejše od 10 let. Kviz lahko dobite in rešite na Oddelku za otroke in mladino v Knjižnici Domžale ter vseh njenih enotah. Rešen kviz oddajte v knjižnici. Vsak mesec bomo izmed pravilno rešenih kvizov izžrebali nagrajenca/ko.

Zvedavček

Sodelujte pri bralnem projektu, ki smo ga pod naslovom Zvedavček pripravili za vas. V simpatičnih živalsko navdahnjenih otroških kovčkih Zvedavčka smo vam pripravili leposlovno in poučno gradivo na določeno temo (označeno na kovčkih). V njem se skriva tudi risalni blok, v katerega lahko vsak otrok nariše risbico (po možnosti na temo posameznega kovčka ali pa po želji) in jo opremi s svojimi podatki (ime, priimek, naslov, starost). Likovne izdelke bomo poleti tudi razstavili, Zvedavček pa naj bo vaš kovček presenečenja.

Bralček

Bralček je projekt za spodbujanje branja, namenjen najmlajšim otrokom. V prikupne nahrbtnike z živalskim motivi smo za vaše malčke pripravili dve kartonki  (knjigi s trdimi listi) in igračo primerno otrokovi starosti. Bralček je namenjen otrokom od 0- 3 let. Vabljeni k izposoji.

Čudežni kovček

Na oddelku za otroke in mladino smo vam pripravili čudežni kovček. Simpatičen Čudežni kovček na kolesih v obliki živali boste našli na mizi na oddelku za otroke in mladino. V njem pa boste našli slikanice, pesmice, uganke in poučne knjige, ki smo jih za vas izbrali mi. Vabljeni k izposoji naših čudežnih kovčkov!

Pravljična lutkarija

Pravljična lutkarija je projekt vzpodbujanja branja. Na oddelku za otroke in mladino najdete nahrbtnike, v katerih so »čudežne pravljice« in risanke na temo teh pravljic. Dodane so tudi ročne lutke, s katerimi otroci lahko postanejo pravljični junaki in pravljico tudi zaigrajo – dramatizirajo. Vabljeni k izposoji nahrbtnikov Pravljične lutkarije!

Želvino bralno popotovanje

Želvino bralno popotovanje je nagradna igra, kjer 12 zbranih žigov prinese nagrado. Čas pridobivanja žigov je bil do konca aprila. V nagradni igri lahko sodelujejo le člani Knjižnice Domžale. Žige lahko v Knjižnici Domžale pridobite z različnimi dejavnostmi: z izposojo leposlovne knjige, z izposojo poučne knjige, z izposojo neknjižnega gradiva, z izposojo nahrbtnika Pravljični potepin ali Čudežni kovček, z izposojo knjige, kjer nastopa želva, s samostojno izposojo, z naslovom najljubše knjige, z risbico knjižnice, z obiskom prireditev za otroke (lutkovne predstave, delavnice,...), s prebiranjem pravil lepega vedenja v knjižnici, z ogledom razstave v knjižnici ter pridobitvijo članske izkaznice.

POČITNICE V KNJIŽNICI

Odklopi se

Počitnice so čas, ki se ga otroci zelo veselijo, saj imajo takrat priložnost, da si odpočijejo. Z druženjem ob družabnih igrah si lahko popestrijo počitniške dopoldneve. Otroci, preživite čas v dobri družbi. Vsi osnovnošolci vabljeni, da se nam pridružite vsako sredo v juliju in avgustu od 10.00 do 12.00. Vstop prost!

Želvino poletno bralno popotovanje

V času poletnih počitnic se nam pridruži na Želvinem poletnem bralnem popotovanju: beri 20 dni, pol ure na dan. V seznam bralnih dni vpiši, kaj si bral/-a. Mama, oče, dedek, babica ali druga odrasla oseba pa bo s podpisom potrdil/-a, da si bral/-a pol ure na dan. Zberi tudi tri žige, vpiši svoje podatke in do 15. septembra oddaj izpolnjeno zgibanko v Knjižnici Domžale ali njenih enotah.