Zadnje novice

Kresnika prejel Miha Mazzini za Otroštvo
Arhiv novic

Kresnika prejel Miha Mazzini za Otroštvo

Roman Otroštvo, ki v izmišljenih slikah podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka, je Mihi Mazziniju prinesel letošnjega kresnika. Občuteno, tudi nepatetično in nemoralizatorsko demitizira otroštvo kot zlato dobo življenja, hkrati pa izpostavi temeljno formativno vlogo, ki jo ima v življenju posameznika, je med drugim zapisano v utemeljitvi.

Otroštvo je po mnenju žirije Mazzinijevo zrelo delo. Na formalno-snovni ravni avtor spretno preigrava avtobiografske in fikcijske elemente, romaneskne in kratkoprozne značilnosti, rahlja in topi meje med njimi, pri čemer njegova pripoved ves čas ostaja - čista literatura, so dodali v utemeljitvi.

Mazzinija sta uvrstitev med peterico nominirancev in nagrada presenetili ter razveselili, tudi zato, ker se je pri svojih letih prvič znašel med peterico. Še bolj pa se je nagrade razveselil zato, ker je ob pisanju Otroštva, tega je pisal zadnji dve leti, vzporedno, da je predahnil, pisal še nekaj bolj veselega, mladinski roman Zvezde vabijo, za katerega je letos prejel nagrado modra ptica. Nagrado podeljuje Skupina Mladinska knjiga.

Pisatelj, kolumnist in scenarist Mazzini, rojen leta 1961, je bil med deseterico za kresnika leta 2011 z Nemško loterijo, leta 2014 s Palomo negro in lani z Izbrisano.

Vir (tekst in foto): MMCRTVSLO


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi