Koledar prireditev

Bralna motivacija in raznolikost gradiv

Strokovno srečanje

Bralna motivacija in raznolikost gradiv
Tudi z letošnjim strokovnim srečanjem, ki bo potekalo četrti dan festivala, želimo mentorjem branja, učiteljem slovenščine, knjižničarjem in drugim, ki pri delu z mladimi uporabljajo knjige, približati uspešne strokovne prakse motiviranja mladih bralcev.

Tematika: Uspešni motivatorji branja pri delu uporabljajo raznolika gradiva. Na strokovnem srečanju želimo udeležencem približati tovrstna gradiva in načine njihove uporabe, od različnih vrst predelav klasičnih besedil do uporabe sodobnih digitalnih tehnologij in medijev, ki so mladim danes blizu. Tematika strokovnega srečanja se prav tako navezuje na tematiko letošnjega festivala, ki se posveča novim začetkom – govorili bomo tudi o svežih pristopih k promociji branja.

Čas in kraj dogajanja: sobota, 3. februar, od 9.00 do 15.00, v Knjižnici Domžale.

Srečanje bo s krajšim odmorom potekalo od 9.00 do 13.30, potem pa bomo imeli skupno delovno kosilo, na katerem bodo udeleženci sodelujoče lahko še kaj vprašali in v prijetnem druženju izmenjali mnenja.

Stroški kotizacije znašajo 15,00 €.

Sodelujoči:

Dr. Igor Saksida, redni profesor za slovensko književnost na Pedagoški fakulteti, ki se v raziskovalnem delu posveča didaktiki književnosti, še posebej pa se osredotoča na načine, kako bi mladim v družbi, kjer bralne navade niso več vrednota, približal literaturo.

Gregor Škrlj, knjižničar na OŠ Prule, pri delu redno uporablja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Z udeleženci strokovnega srečanja bo delil svoje izkušnje in praktične primere rabe elektronskih gradiv pri promociji branja.

Sabina Višček, učiteljica razrednega pouka na OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, soavtorica delovnih zvezkov za slovenščino in beril v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju, bo spregovorila o bralnem avatarju – netipičnem seznamu za beleženje prebranih knjig, s katerim bralec ohranja motivacijo za branje, saj ga spodbuja k ustvarjalnim dejavnostim.

Mag. Nataša Konc Lorenzutti, magistrica umetnosti in profesorica na Gledališki gimnaziji NG, ki skupaj z dijaki soustvarja dramska dela, bo razkrila svoje izkušnje pri uporabi dramskih besedil za spodbujanje branja.

Mag. Nina Mav Hrovat, magistrica profesorica predšolske vzgoje, predava za starše in strokovne delavce v vrtcih ter se ukvarja s spodbujanjem otrok h kulturnemu udejstvovanju in izražanju. V svojem prispevku bo spregovorila o uporabi igroknjig in interaktivnih pristopih k branju.

Ob koncu bomo izvedli tudi okroglo mizo, na kateri bomo odpirali vprašanja in iskali odgovore s področja različnih gradiv in načinov motiviranja mladih bralcev.

Vaše prijave na prijavnicah zbiramo do 16. januarja, na elektronskem naslovu festivalmladi.domzale@gmail.com ali prek faksa (01) 729 31 65.

PRIJAVNICA

 

Datum dogodka: sobota, 3.2.2018 ob 9:00
Zaključek dogodka: 3.2.2018 ob 15:00
Lokacija dogodka: Knjižnica Domžale

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.